Felsöka Husqvarna Automower

Det finns inget värre än att börja våren med att felsöka sin Husqvarna Automower, hela poängen med en robotgräsklippare är ju att den ska underlätta klippningen av gräset. Iden här artikeln har vi samlat de vanligaste felen på Husqvarna Automower, samt hur man gör för att åtgärda dom.

Automower stannar på gräsmattan

Om Automower stannar under sitt arbetspass med felmeddelandet ingen slingsignal, bör man börja med att gå till laddstationen och se om lampan ändrat färg. Vanligtvis lyser den med ett grönt fast sken, men är det några problem med signalkabeln så skiftar den färg för att underlätta felsökningen.

1. Lampan blinkar grönt

För modellerna Automower 220/230 betyder detta att begränsningskabeln inte är ansluten till laddstationen, vilket oftast har att göra med att kontaktdonen inte är anslutna korrekt.

För övriga modeller betyder en blinkande grön lampa att ECO-läget är aktiverat och inga åtgärder krävs.

2. Lampan blinkar blått

Om lampan på laddstationen blinkar blått indikerar det att det är brott någonstans på slingan, Men det kan också betyda att kontaktdonen inte är anslutna korrekt till laddstationen. Se därför till att börja med att säkerställa det innan man börjar felsöka slingan. Skulle det vara ett kabelbrott behöver detta lagas med en skarvkoppling, mer om det längre ner i artikeln.

3. Lampan har ett blått fast sken

Ett fast blått sken betyder att signalen från begränsningskabeln är svag och beror vanligtvis på att begränsningskabeln är skadad eller att slingan är för lång. Husqvarna har rekommendation på maximalt 800 m.

4. Lampan blink rött / fast rött sken

Om lampan på laddstationen blinkar rött betyder det att det är ett avbrott i laddstationens antenn och är något som behöver åtgärdas av en serviceverkstad.

Lyser lampan med ett rött fast sken indikerar att det är fel på kretskortet och är något som behöver åtgärdas av en serviceverkstad.

Automower går inte ut från laddstationen

Att Husqvarna Automower inte går ut från laddstationen kan ha flera olika orsaker, men börja med att säkerställa att laddstationen har ström och att inte parkeringsläget är aktiverat.

En annan vanlig orsak är att det är brott i begränsningskabeln för att utesluta det bör man säkerställa att lampan på laddstationen lyser grönt.

Det kan också ha att göra med att det är glapp mellan kontaktblecken på robotgräsklipparen och laddstationen, ett tips är att putsa lite på blecken för de ska få bättre kontakt. Detta är vanligare om man haft robotgräsklipparen ett par år.

Automower stannar inte i laddstation

Den vanligaste anledningen att Automower inte går in och laddar i laddstationen har att göra med att den inte får kontakt med laddblecken. Börja med att säkerställa att laddblecken inte har skadats eller gått av. Om de är intakta så bör man kontrollera att robotgräsklipparen står rätt på laddplattan. Det är nämligen inte helt ovanligt att den kommer in lite snett vilket gör att den inte får kontakt med laddbläcken ordentligt.

Problem med Automower display och knappsats

Vissa äldre robotgräsklippare från Husqvarna är inte helt vattentäta, vilket gör att det kan komma in fukt under kåpan när det regnar. Det kan resultera i att displayen och knappsatsen slutar fungera.

Något man kan prova är att öppna upp kåpan och låta klipparen torka och koppla ur batteriet en stund. Detta ska man dock endast göra om man har en gammal Automower där garantin gått ut. Har man fortfarande garanti kvar på klipparen är det bäst att lämna in den i butiken man köpte den för felsökning.

Ojämnt klippresultat

Den vanligaste anledningen att man får ett ojämnt klippresultat är att robotgräsklipparen helt enkelt inte hinner med att klippa allt. Enklaste sättet att åtgärda detta är att öka arbetstiden så maskinen får tillräckligt med tid för att klippa hela gräsmattan.

Vanliga frågor

Varför startar inte min Husqvarna Automower?

Det finns en rad olika anledningar till att en Automower inte startar som den ska. För att få lite guidning bör man se efter vilken färg lampan på laddstationen har. Lyser den blått är problemet relaterat till begränsningskabeln. Läser lampan rött så är felet relaterat till kretskortet eller strömkällan och behöver åtgärdas av en verkstad.

Hur hittar man kabelbrott för Automower?

Det enklaste sättet att hitta ett kabelbrott på en begränsningsslinga är att använda sig av ett slingavbrottsverktyg, som indikerar var någonstans längst slingan brottet är.

Hur lagar man ett kabelbrott för Automower?

Det bästa sättet att laga ett kabelbrott på en begränsningskabel är att använda sig av Husqvarnas skarvkopplingar. Det finns flera olika typer av skarvkopplingar på marknaden och man behöver inte använda just dessa. Men det är viktigt att välja ett par som stänger ute fukt så man inte får problem igen i framtiden.

Fler artiklar

Husqvarna Automower

Jämför och hitta rätt Husqvarna Automower för just din trädgård.

Så väljer du rätt elgräsklippare

Ta hjälp av tips och råd kring att köpa en ny elgräsklippare.

Så servar du din gräsklippare

Tips och råd kring hur du servar din bensingräsklippare.