Så installerar du din robotgräsklippare

Guide för att installera robotgräsklippare

I den här artikeln går vi igenom hur man installerar en robotgräsklippare på egen hand. Ta del av tips och råd för en så effektiv installation som möjligt. Kom ihåg att börja med att läsa robotgräsklipparens instruktionsbok för att säkerställa vad som gäller för just din modell.

1. Planering

Innan man börjar med att installera sin robotgräsklippare är det viktigt att göra upp en tydlig plan för hur man ska lägga ut begränsningskabeln så roboten kan navigera fritt i trädgården utan att fastna i buskar och rabatter.

robotgräsklippare på gräsmatta

Detta kan skilja sig lite beroende på robotgräsklippare då vissa modeller behöver mer utrymme, medan andra klarar att navigera genom smala passager och runt skarpa hörn. Har man buskar och träd på tomten behöver dessa skärmas av genom att dra begränsningskabeln runt hindret för att undvika att robotgräsklipparen kör fast.

Innan man börjar installera sin gräsklippare så bör man även säkerställa att man har tillräckligt mycket begränsningskabel. Vanligtvis ingår mellan 100 till 250 meter när man köper en robotgräsklippare men beroende på trädgårdens storlek och antalet hinder kan det krävas mer för att slutföra installationen.

De flesta robottillverkarna har en egen variant av begränsningskabel men går att att använda vilken som helst, med det sagt så rekommenderar vi att man använder en kabel från en välkänd tillverkare (som den här begränsningskabeln från Gardena).

2. Skapa en skiss över din trädgård

Ett smidigt sätt att få en överblick av trädgården är att göra en skiss och märka ut hinder, trånga passager och andra utmaningar. Antingen kan man göra detta på egen hand eller så använder man sig av ett program. Vi rekommenderar MyGarden från Gardena som är gratis att använda.

3. Placera ut laddstationen

Nästa steg är att placera ut laddstationen. Den ska gärna stå centralt på tomten, helst i skuggan och i närheten av ett eluttag. Det är viktigt att elkabeln går utanför klippområdet så gräsklipparen inte kör över den av misstag. Har man svårt att hitta en plats med skugga kan man lösa detta genom att investera i ett hus till sin robotgräsklippare. Förutom att det löser problemet med solljuset så skyddar det även mot regn och blåst.

4. Lägg ut begränsningskabeln

När man väl har hittat en lämplig plats för laddstationen är det dags att börja lägga ut begränsningskabeln. Denna ska läggas längst med gräsytan för att skärma av området där robotgräsklipparen ska klippa.

Tänk på att olika modeller är olika känsliga och det är därför viktigt att läsa instruktionsboken för att ta reda på vilket avstånd begränsningsregeln ska ligga i förhållande till hinder i trädgården. Vanligtvis brukar det röra sig om 20 – 30 cm.

Gräsklippare i trädgården

Begränsningsslingan tätt mot marken
Det är väldigt viktigt att begränsningskabeln ligger tätt mot marken och för att motverka att kabeln flyttar på sig använder man sig av platsmärlor som man slår ner i jorden. Dessa bör sättas med ca 70 – 100 cm mellanrum. Man behöver alltså inte gräva ner kabeln utan den kommer tränga ner i jorden i takt med att gräset växer.

5. Skapa öar runt hinder

Om man har buskar och träd mitt på gräsmattan så är det viktigt att dra begränsningsregeln runt dom för att skapa öar för att signalera till robotgräsklipparen att det är ett hinder. Genom att dra begränsningskabeln rakt ut från gräskanten runt hindret och sedan tillbaka parallellt med den första kabeln så stör de båda kablarna ut varandra vilket gör att gräsklipparen kan köra över kablarna och fortsätta sitt arbete.

Kabelläggare som förenklar installationen
Om man har en större trädgård kan det vara väldigt tidskrävande att lägga begränsningsregeln för hand och då kan det vara intressant att använda sig av en kabelläggare. Dessa finns i flera olika prisklasser men syftet är det samma.

Maskinen skapar en skåra i marken (ca 2-5 cm djup) där man lägger ner begränsningskabeln vilket gör att man inte behöver använda sig av märlor. Det man ska tänka på om man använder den här metoden är att man blir begränsad när det kommer till att justera avståndet mellan kabeln och hinder.

Vi rekommenderar att man satsar på att hyra en professionell maskin som till exempel en Autocable drop-in, som kan lägga upp till 30 meter kabel per minut.

6. Utplacering av guidekabeln

Vissa robotgräsklippare har även en guidekabel som de använder för att ta sig tillbaka till laddstationen. Guidekabeln är av samma typ som begränsningskabeln och bör bör läggas ett par meter ut rakt från laddstationen och sedan dras diagonalt så långt från laddstationen som möjligt och kopplas ihop med begränsningskabeln med en skarvkontakt.

På detta vis kan roboten lätt hitta guidekabeln och åka raka vägen till laddstationen istället för att behöva följa slingan hela vägen runt, vilket påverkar klipptiden negativt.

7. Anslut kablarna i laddstationen

När begränsningskabeln är utplacerad är nästa steg att koppla in den i laddstationen. Har du en robotgräsklippare från Husqvarna (Automower, Gardena eller Mcculloch) så har du även en guidekabel som ska kopplas in.

Vanligtvis så kopplas kablarna in på samma sida som änden ligger på med guidekabeln i mitten, men det rekommenderas att alltid dubbelkolla i instruktionsboken för att vara säker för vad som gäller för just din robotgräsklippare.

Sedan är det dags att koppla in strömsladden och säkerställa att lysdioden indikerar att installationen är komplett. Oftast görs detta med ett grönt ljus. Var noga med att inte strömsladden ligger på gräsytan som ska klippas för att undvika att robotgräsklipparen kör över den.

Mer om robotgräsklippare

Husqvarna Automower

Läs om den populära robotgräsklipparen Automower från Husqvarna

Stihl iMow

Jämför och hitta rätt Stihl iMow för just din trädgård.

Gardena Sileno

Jämför och hitta rätt Gardena Sileno för just din trädgård.