Kan man använda E10-bensin till gräsklippare?

I och med lanseringen av E10-bensin på våra bensinstationer är det många som undrar om bensinen kan användas för gräsklippare. Så i den här artikeln går vi igenom vad som skiljer E10-bensin från 95-oktan, samt hur den nya bensinen påverkar gräsklippare.

Vad är E10-bensin?

E10-bränsle infördes i augusti 2021 och är tänkt att ersätta 95-oktan som den nya standardbensinen på marknaden. Skillnaden mellan E10 och blyfri 95 är att man har ökat etanolhalten till 10% från tidigare 5%, vilket bidrar till lägre koldioxidutsläpp.

Kan jag köra min gräsklippare med E10-besin?

Man kan använda E10-bensin till de flesta nya gräsklipparna på den svenska marknaden. Har man en äldre gräsklippare bör man stämma av med tillverkaren innan man byter bensin till sin gräsklippare, alternativt använda alkylatbensin från till exempel Aspen.

Undvik E10-bensin till äldre gräsklippare

Även om det är möjligt att köra äldre gräsklippare på E10-bensin så finns det andra effekter av bränslet som kan påverka gräsklipparen och är något man bör känna till innan man byter till E10-bensin.

Etanolen i E10-bensinen har en tendens att bryta ner gummi vilket gör att gummipackningar och slangar kan ta stryk som i sin tur kan orsaka läckage. Dessutom är etanolen aggressivare mot äldre gummi vilket risken för läckage ökar i takt med att gräsklipparen blir äldre.

Har man en gräsklippare som är tillverkad innan 2012 och kört Blyfri 95 innan rekommenderas det att ersätta den med Blyfri 98 istället för E10-bensin.

Utmaningarna med E10 för gräsklippare

Förutom ökad risk för slitage på gummipackningar och slangar så kan E10 även ha negativa effekter på gräsklipparens motorn. Etanol binder nämligen fukt och om gräsklipparen står under längre perioder ökar mängden vatten i E10-bensinen, vilket kan leta till korrosion. Det i sin tur kan skada förgasaren som gör att gräsklipparen kan bli svår att starta.

E10-bensin har även en kortare hållbarhet än blyfri95. Något som inte har så stor inverkan när man använder bensinen till bilen som man kör regelbundet, men som kan ha större effekt när man använder bränslet till gräsklipparen.

Detta eftersom gräsklipparen till stor del endast används under våren och sommaren och står oanvänd under hösten och vintern. Det gör att det finns risk för bränslet åldras, något som man resultera i att gräsklipparen inte startar på våren.

Skillnaden mellan E10 bensin och alkylatbensin

Den största skillnaden mellan E10-bensin och alkylatbensin är att alkylatbensin är etanolfri vilket gör den mer lämplig att använda till gräsklippare. Som vi skrivit tidigare kan etanolen i bensinen ha en negativ inverkan på gräsklipparen, något som man alltså slipper med alkylatbensin.

Alkylatbensinen är även ett renare bränsle med mindre utsläpp än E10-bensinen, vilket är bättre för både gräsklipparen och den som klipper gräset. Slutligen så har alkylatbensinen även en längre hållbarhet vilket är fördelaktigt för just gräsklippare. Detta eftersom man slipper tömma sin gräsklippare på bensin på hösten för att undvika att den inte startar på våren.

Nackdelen med alkylatbensin är att den är dyrare än E10-bensin och använder man gräsklipparen väldigt ofta så kan det finnas skäl att använda E10-bensin. Men för de allra flesta så rekommenderas det att tanka sin gräsklippare med alkylatbensin. Även om den är lite dyrare så minskar slitaget på maskinen samtidigt som man håller utsläppet från gräsklipparen till ett minimum.

Fler artiklar

Vanliga fel på gräsklippare

Läs om vanliga fel på bensingräsklippare och hur du åtgärdar dom.

Så väljer du rätt elgräsklippare

Ta hjälp av tips och råd kring att köpa en ny elgräsklippare.

Så servar du din gräsklippare

Tips och råd kring hur du servar din bensingräsklippare.