Så väljer du rätt gräsklippare för din trädgård

Vilken gräsklippare ska man välja?

Det första man behöver fundera på är vilken typ av gräsklippare man vill köpa. Det finns flera olika sorter av gräsklippare men vi har valt att fokusera på de fem populäraste, bensingräsklippare, batterigräsklippare, elgräsklippare, åkgräsklippare och robotgräsklippare. Nedan kan du läsa kortfattat om respektive sort samtidigt som vi listar för och nackdelar med respektive typ av gräsklippare.

Det kan kännas svårt att hitta rätt gräsklippare i en djungel av olika modeller och tillverkare. För att underlätta för dig som är ute efter en ny gräsklippare har vi skapat denna guide med information som hjälper dig att hitta en lämplig gräsklippare för din trädgård.

Olika typer av gräsklippare

1. Bensingräsklippare

Med en bensingräsklippare har du fördelen att den är mer robust och starkare än elgräsklippare och batterigräsklippare. Bensingräsklipparen är oftast utrustad med en stålkåpa vilket gör att den tål att köras på tomter med rötter, kottar och andra saker som kan slå upp i kåpan.

Rent generellt är bensingräsklipparna utrustade för att köras under längre tid vilket gör att de har gummerade handtag för att dämpa vibrationer, gummerade däck för att rulla bättre och funktioner som elstart och självdrift. Bensingräsklipparen är även utrustad med en kraftfullare motor som klarar att klippa högre och tjockare gräs.

Det som är negativt med en bensingräsklippare är att eftersom de flesta delarna på gräsklipparen är av stål gör det att den blir tyngre och mer otymplig än en batteri och elgräsklippare. Det är också mer underhåll på en bensingräsklippare serva den regelbundet genom att byta olja, tändstift och luftfilter.

2. Batterigräsklippare

Batterigräsklippare har den stora fördelen att den varken drivs på el eller bensin. Det är bara ladda batteriet och börja köra. Det finns ett stort antal batterigräsklippare från allt till enkla gräsklippare som är gjorda i plast vilket passar mindre trädgårdar med trädgårdsgräs till robusta gräsklippare med stålkåpor som nästan kan liknas med en bensingräsklippare.

Stigas bensingräsklippare i 80 voltsserien ser i stort sett likadana ut som motsvarade bensingräsklippare och om några år kommer det förmodligen inte vara någon större skillnad på en batteri och beningräsklippare prestandamässigt. Det är väldigt lite underhåll på en batterigräsklippare.

Förutom att se till att knivarna är slipade är det enda man behöver göra att underhållsladda batteriet under vinterhalvåret så det inte tappar laddning. Då finns risken att det inte tar laddning på våren vilket resulterar i att man måste köpa ett nytt.

Nackdelarna med en batterigräsklippare är att batteriet har en begränsad laddning vilket gör att har man en större tomt så kan man inte klippa hela tomten på en laddning utan man får vänta på att batteriet ska laddas upp. Den största nackdelen är dock att ett batteri har en begränsad livslängd. Underhållsladdar man batteriet så ökar oftast livslängden men man kan aldrig veta hur länge ett batteri räcker.

Om det skulle vara så att batteriet behöver bytas ut så är det en ganska stor kostnad i förhållande till vad gräsklipparen kostade. Tar man Stigas 80v-batteri så kostar ett nytt batteri ca 3500 kr.

3. Robotgräsklippare

Robotgräsklippare är något som fullständigt exploderat de senaste åren och inte är det så konstigt när man kan slippa klippa gräset och överlåta gräsklippningen till en robot istället. Robotgräsklipparen har ett flertal olika smarta funktioner som att man kan ställa in var och när den ska klippa, en regnsensor som gör att den inte klipper när det regnar och ett stöldskydd som motverkar att någon tar gräsklipparen. De nyare modellerna har även GPS vilket gör att du kan styra gräsklipparen via en app i mobilen.

Nackdelen med en robotgräsklippare är att den behöver installeras och man behöver skärma av hinder som den kan fastna i som till exempel buskar och träd med hjälp av en elkabel. Även om man kan installera robotgräsklipparen själv så rekommenderar vi att man väljer att låta en installatör göra det för bäst resultat. Det är inte helt ovanligt att man får justera installationen tre fyra gånger innan allting fungerar som det ska och då kan det vara skönt att ha anlitat ett proffs som har erfarenhet av felsökning och dylikt.

4. Åkgräsklippare

Åkgräsklipparna är överlägset bäst när det kommer till stora klippytor. Med aggregat som är mellan 85 till 145 cm så går det betydligt snabbare att klippa stora tomter med en åkgräsklippare. En annan stor fördel är att man slipper gå utan man kan sitta och köra runt på gräsklipparen på tomten vilket gör det betydligt roligare att klippa gräset. Åkgräsklipparna går även att använda till annat än bara klippa gräset.

Det finns moduler att köpa till som bland annat, plogblad, uppsamlare och vagnar att till exempel transportera jord, grenar och dylikt på tomten.

Nackdelen med en åkgräsklippare är att man inte kommer åt överallt. Det kan vara lite knepigt att klippa längst kanter och runt buskar och oftast behöver man komplettera en åkgräsklippare med en trimmer eller en vanlig gräsklippare. Precis som en bensingräsklippare så behöver man serva en åkgräsklippare genom att byta olja, tändstift, luftfilter och se till att knivarna är slipade.

5. Elgräsklippare

Elgräsklipparna är oftast enklare utformade med mer plastdetaljer och smalare klippbredd vilket gör dom smidigare och lättare att manövrera. De är också betydligt billigare än motsvarade bensin och batteri-modeller vilket gör elgräsklipparen till ett perfekt alternativ för dig som är ute efter en billig och lätt gräsklippare.

Elgräsklipparna passar utmärkt på mindre villatomter med trädgårdsgräs och kanske inte lika bra på stora kuperade tomter med stenar, rötter och dylikt.

Precis som batterigräsklipparna är elgräsklipparen lätt att underhålla och det enda man behöver hålla koll på är att gräsklipparkniven är slipad.

Nackdelen med en elgräsklippare är att den drivs på el vilket gör att man måste ha en skarvsladd efter sig när man klipper.

Detta resulterar i att man blir begränsad till en mindre yta man kan klippa samt att det kan vara irriterande att få med sig sladden överallt då den oftast har en tendens att fastna i buskar och träd.

Elgräsklipparna är oftast enklare utformade med mycket plastdetaljer vilket gör att de också går sönder lättare.

Vilka funktioner behöver man?

När du väl har vält ut vilken gräsklippare som passar dina behov och budget behöver du även veta vilka funktioner du vill att gräsklipparen ska ha. Nedan har vi skrivit kortfattat om varje funktion samt vilka för och nackdelar de har, det finns självklart fler funktioner men vi har valt att fokusera på de fem vanligaste som de flesta gräsklipparna har.

Mulching

Mulching är en klippteknik som finfördelar gräset och göder gräsmattan, klipptekniken fungerar bäst och man klipper gräset regelbundet. Gräsklipparens knivar är vinklade på så sätt att de skickar upp gräset i kåpan till det är så finfördelat att det faller ner på gräsmattan.

Förutom ett väldigt bra klippresultat så slipper man samla upp gräset utan det får ligga kvar på gräsmattan. Fint skuret gräs fungerar som ett naturligt gödsel som lägger sig på gräsmattan och hjälper den att frodas och må bra. Nackdelen med mulching är att det krävs att man klipper regelbundet. Ska man klippa en gräsmatta med högt och tjockt gräs belastas maskinen mer eftersom det blir mycket gräs att slå sönder och finfördela.

Dessutom så blir det väldigt mycket gräs som ligger kvar på gräsmattan och man blir oftast tvungen att kratta upp gräset ändå för att inte få med det in i huset när man gått i gräset.

Uppsamlare

En uppsamlare passar utmärkt för den som vill kompostera gräset och slippa kratta upp det förhand. En fördel är att gräset slungas direkt in i uppsamlaren vilket gör att gräsklipparen inte är lika känslig för tjockt och högt gräs som en gräsklippare med mulching.

Nackdelen med en uppsamlare är att den blir full och behövs tömmas regelbundet. Detta kan bli ett problem på större tomter med högt gräs. Dock brukar de flesta gräsklippare med uppsamlare kombineras med mulching vilket gör att man kan sätta i en mulchingplugg som förhindrar gräset att slungas upp i uppsamlaren.

Sidoutkast

Ett sidoutkast är ett bästa valet för den som har högt och tjockt gräs och bara vill klippa snabbt och effektivt. Denna funktion brukar nästan alltid kombineras med andra funktioner som till exempel mulching och uppsamlare. Nackdelen med ett sidoutkast är att man behöver kratta upp gräset efteråt.

Självdrift

Självdrift betyder att gräsklipparen driver på antingen fram eller bakhjulen vilket gör att man inte behöver dra gräsklipparen framåt utan bara styra den dit man vill. Denna funktion rekommenderas verkligen för dig som har en större tomt. I regel har gräsklippare med mulching drivningen på framhjulen medan gräsklippare med uppsamlare har drivning på bakhjulen.

Nackdelen med självdrift är att det blir ytterligare en sak som kan gå sönder på gräsklipparen och det är inte helt ovanligt att man behöver byta vajern till gasreglaget emellanåt.

Elstart

Om man har problem med att dra i dragsnöret för att få igång gräsklipparen så är en gräsklippare med elstart ett bra val. Elstarten fungerar som så att man vrider igång gräsklipparen med en nyckel eller med en tryckknapp i stället för att dra igång maskinen med hjälp av dragsnöret.

Nackdelen med elstart är att man måste underhållsladda batteriet regelbundet för att det inte ska bli urladdat och sluta fungera. Detta är något som många missar vilket resulterar i att man blir tvungen att köpa ett nytt batteri för att gräsklipparen ska fungera.

Köpa gräsklippare online eller i butik

Något som kan vara värt att fråga sig är huruvida man ska köpa en gräsklippare online eller i butik? Vår rekommendation är att köpa gräsklipparen av en fysik butik och anledningen är att det är smidigare att kunna åka tillbaka till butiken om något skulle vara fel. Med det sagt så har de allra flesta fysiska butiker en webbshop vilket gör det väldigt smidigt att både se butikens utbud och köpa en gräsklippare online och få den hemlevererad. Detta gör att man slipper åka runt och gå in i varje butik för att se vilka gräsklippare de säljer.

Något som är väldigt viktigt när man köper en gräsklippare är att fråga vad som händer om gräsklipparen går sönder. De flesta välkända fabrikat har serviceverkstäder som lagar deras maskiner om något skulle gå sönder men köper man en gräsklippare med någons egna varumärke så kan det vara betydligt knepigare att få den lagad eftersom serviceverkstäderna inte får tag i reservdelar till maskinerna lika lätt.

När är det bäst att köpa en gräsklippare?

De flesta väljer att köpa sina gräsklippare på våren när man ska köra den första klippningen och upptäcker att gräsklipparen inte fungerar. Även om det går att hitta bra priser då så rekommenderas det att vänta till hösten om an vill göra ett bra klipp på en gräsklippare.

Det är inte helt ovanligt att butikerna rear ut gräsklipparna på hösten för att slippa ha dom på lager under vinterhalvåret. Så kan man vänta så bör man kika på gräsklippare i september början på oktober för att få det bästa priset.