Köpguide – Husqvarna Automower

Läs och jämför Husqvarnas robotgräsklippare. I tabellen nedan har vi gjort det enkelt att få en snabb överblick över de olika funktionerna för respektive gräsklippare.

Inbyggt GPS-system

GPS-systemet håller koll på vilka delar av gräsmattan som blivit klippt, för ett jämnare resultat.

Vädertimer

Gräsklipparens vädertimer anpassar klippningen beroende på hur mycket gräset växer.

Spiralklippning

i områden med längre gräs använder Automower Spiralklippning för att jämna ut skillnaden.
Automower 310 Mark II
Klippyta: 0 - 1000 m²
Max lutning: 40%
Klippbredd: 22 cm
Klipptid: 70 min
Laddtid: 60 min
Automower 315 Mark II
Klippyta: 0 - 1500 m²
Max lutning: 40%
Klippbredd: 22 cm
Klipptid: 70 min
Laddtid: 60 min
Automower 420
Klippyta: 0 - 2200 m²
Max lutning: 45%
Klippbredd: 24 cm
Klipptid: 75 min
Laddtid: 50 min
Automower 450X
Klippyta: 0 - 5000 m²
Max lutning: 45%
Klippbredd: 24 cm
Klipptid: 270 min
Laddtid: 60 min

Husqvarna Automower

Husqvarna är världsledande inom robotgräsklippare och ligger alltid i framkant när det kommer till nya innovativa lösningar och den senaste programvaran. De senaste modellerna kan till exempel kopplas ihop med smarta enheter som Google Echo och Amazons Alexa, vilket gör att man kan röststyra sin robotgräsklippare. För den som inte har någon av dessa enheter finns även en tillhörande app att ladda ner till sin smartphone där man kan ändra klippscheman, övervaka klippstatus samt se vart i trädgården maskinen befinner sig.

Varför ska man välja Husqvarna Automower?

Husqvarna Automower har en rad olika finesser som minimerar risken för problem med robotgräsklipparen. Hela poängen med att köpa en robotgräsklippare är ju att man vill att gräsklippningen sker per automatisk så får mer tid för annat. Det är dock inte alltid fallet och det kan vara lite trixigt att lägga avgränsningskabeln så att robotgräsklipparen inte kör in och fastnar i buskar eller andra hinder på tomten.

Dessutom är det viktigt att välja en robotgräsklippare med en programvara som är stabil och hjälper robotgräsklipparen att navigera i trädgården, så man slipper tillbringa sommaren att sätta igång roboten efter den fastnat på olika ställen.

Husqvarna har löst detta genom att utrusta sina robotgräsklippare med ett GPS-system som gör att gräsklipparen har full koll på gräsytorna som ska klippas.

Roboten håller även koll på vilka områden i trädgården den har klippt och anpassar sitt klippmönster därefter, för ett optimalt klippresultat.

Trots att man avgränsar klippytorna med en kabel så finns det fortfarande en risk att det ligger lösa föremål på gräsmattan. Därför är de avancerade modellerna även utrustade med inbyggda sensorer som gör att gräsklipparen kan registrera dessa föremål och sakta in och köra runt det för att undvika att fastna.

Husqvarna Automower

Husqvarna Automower har även en inbyggd vädertimer som gör att robotgräsklipparen kan reglera hur ofta den klipper gräsmattan genom att öka eller minska klipptiden beroende på hur fort gräset växter.

Robotgräsklippare från Husqvarna

Alla av Husqvarnas modeller håller hög standard, så när det kommer till att välja modell så handlar det snarare om hur stor klippyta man har, samt om man har några utmanande sluttningar på tomten. Nedan har vi skrivit lite om respektive modell för att det ska bli lättare att välja rätt robotgräsklippare för just din trädgård.

300-serien

Husqvarnas 300-serie inkluderar tre olika modeller. Automower 305, Automower 310 Mark II och Automower 315 Mark II. Samtliga modeller går att koppla till Automower® Connect@HOME som är en app till smartphones där man får information om sin robotgräsklippare.

Maskinerna är även utrustade med all den grundläggande funktionaliteten som krävs för de ska klara varje klippning utan att fastna och erbjuda en perfekt klippning varje gång.

Robotgräsklipparna har en klippbredd på 22 cm och känner automatiskt av när kommer till trånga passager, vilket gör att den klarar av att navigera även i mer komplexa trädgårdar.

Det som skiljer robotgräsklipparna mest är att de är utformade att klara olika stora gräsytor. Därför rekommenderas det att utgå från storleken på trädgården när man ska köpa en robotgräsklippare från Husqvarna.

Har man en mindre villatomt så är Automower 305 ett bra alternativ med en arbetskapacitet på upp till 600 m², medan Automower 310 Mark II och Automower 315 Mark II passar bättre för mellanstora trädgårdar upp till 1500 m². Har man en större trädgård än 1500 m² bör man gå över till en robotgräsklipparna i 400-serien.

400-serien

I Husqvarnas 400-serie finns två olika modeller, Automower 420 och Automower 440. Den största skillnaden mellan dessa och modellerna i 300-serien är att de är utformade för att klippa större gräsytor.

Förutom att de har en klippbredd på 24 cm istället för 22 cm så kan de även navigera efter fler guidekablar. Automower 420 kan ha dubbla guidekablar vilket ger en arbetskapacitet på upp till 2200 m². Medan Automower 440 kan ha 3 guidekablar vilket ger en arbetskapacitet på upp till 4000 m²

X-LINE

I Husqvarnas X-LINE serie finns fyra olika modeller Automower 405X, Automower 415X, Automower 430X, Automower 435X AWD. Samtliga modeller är utrustade med ett GPS-system som ritar upp en karta över trädgården och optimerar därefter sitt klippmönster för bästa möjliga resultat.

Robotgräsklipparna har en rad andra smarta funktioner för att underlätta klippning som bland annat Automower® Connect som gör det möjligt att styra robotgräsklipparen från mobilen var man än befinner sig. Tekniken gör det även möjligt att styra roboten med smarta enheter som till exempel Google Echo och Amazons Alexa.

Automower 405X och Automower 415X har samma arbetskapacitet som Automower 305 Mark II, Automower 310 Mark II, medan Automower 415X och Automower 430X klarar gräsytor upp till 3200 m² och 5000 m².

Automower 435X AWD är en robotgräsklippare med ledat chassi och fyrhjulsdrft vilket gör att den klarar de absolut tuffast gräsmattorna och sluttningarna. Faktum är att roboten klarar upp till 70% lutning, något som är banbrytande på robotmarknaden. Automower 435X AWD kan klippa gräsytor upp till 3500 m².

Fler köpguider

Klippo Excellent

Jämför och hitta rätt Klippo Excellent för just din trädgård.

Stiga Multiclip

Jämför och hitta rätt Stiga Multiclip för just din trädgård.

Stihl iMow

Jämför och hitta rätt Stihl iMow för just din trädgård.