Robotgräsklippare

Vi hjälper dig att hitta rätt robotgräsklippare för din trädgård

Populära robotgräsklippare 2022

Husqvarna Automower

Jämför och hitta rätt Husqvarna Automower för just din trädgård.

Gardena Sileno

Jämför och hitta rätt Gardena Sileno för just din trädgård.

Worx Landroid

Jämför och hitta rätt Klippo Excellent för just din trädgård.
Köpguide – Husqvarna Automower

Robotgräsklippare

Robotgräsklippare är något som blivit populärt de senaste åren och det kanske inte är så konstigt med tanke på att man slipper klippa gräsmattan själv. Dock finns det några saker man bör tänka på när man ska köpa en robotgräsklippare och därför har vi skapat den här köpguiden för att hjälpa dig som är ute efter en ny robotgräsklippare hitta rätt bland alla olika modeller.

En robotgräsklippare är en mindre gräsklippare, oftast med en klippbredd mellan 20 till 30 cm som med hjälp av ett GPS-system navigerar på din tomt och klipper gräset utan att du behöver göra något. Detta är för många en dröm att slippa släpa runt på en tung bensingräsklippare. Och i och med att programvaran i robotgräsklipparna förbättrats de senaste åren så har allt fler pensionerat sin bensingräsklippare och gått över till en robotgräsklippare.

Fördelar

  • Den absolut största fördelen med en robotgräsklippare är att den klipper gräset automatiskt utan att du behöver vara delaktig.
  • den är relativt tystgående, framför allt om man jämför med en bensingräsklippare
  • den är även ett bättre alternativ för miljon.
  • Gräsmattan gödslar sig själv, viket brukar resultera i en tjockare och tätare gräsmatta.
  • Man slipper kratta gräset

Nackdelar

  • Det kan vara lite struligt att installera robotgärsklipparen då man behöver lägga signalkabeln runt alla hinder på tomten som robotgärsklipparen kan köra in i.
  • Det är även en relativt dyr investering, förutom att priserna på robotgräsklipparna startar på 5000 – 6000 så behöver man nästa alltid extra signalkabel för att kunna lägga runt alla hinder på tomten, så man får räkna med en kostnad på 6000 – 7000 även för en mindre tomt.
  • Man måste även hålla rent på tomten så att det inte ligger några glömda spadar eller krattor som gör att robotgräsklipparen kan fastna.
  • Man måste vara försiktig så man inte gräver av signalkabeln.

Topplistor

Robotgräsklippare för små gräsmattor

Ta del av de bästa robotgräsklipparna för små trädgårdar.

Installera din robotgräsklippare

Den största delen av att installera sin robotgräsklippare är att lägga ut signalkabeln som hindar gräsklipparen att köra in i hinder och föremål på tomten. Det rekommenderas att kabeln grävs ner ett par centimeter, vilket kan vara väldigt tidskrävande om man inte har rätt utrustning. Förutom att lägga signalkabeln runt hinder på tomten så kan man lägga en slinga som fungerar som en transportled vilket gör att gräsklipparen följer kabeln mellan två valda platser på tomten. Detta är väldigt användbart om man har smala passage eller vill att gräsklipparen ska klippa på två olika delar av tomten.

När väl signalkabeln är på plats så ställer man in själva inställningarna för hur robotgräsklipparen ska jobba. Detta varierar sig mellan olika robotgärsklippare. Med vissa kan man ändra inställningar med en app medans andra ändrar man med hjälp av en display på robotgräsklipparen. Vanliga inställningar är under vilka tider på dygnet gräsklipparen ska klippa och att man ställer in vilken klipphöjd man vill ha på gräsmattan. Ett vanligt missförstånd är att man behöver konfigurera hur robotgräsklipparen ska klippa gräsmattan men det gör den per automatik. Faktum är att de dyrare robotgärsklipparna oftast är utrustade med en programvara som lär sig var gräset brukar vara tjockare och var den behöver klippa för att få ett så bra klippresultat som möjligt.