Så servar du din gräsklippare

Det rekommenderas att utföra en service på sin gräsklippare minst en gång om året. Helst ska detta göras i samband med att man tar fram gräsklipparen på våren eller på hösten innan man ställer undan den inför vintern.

Skötselråd för din bensingräsklippare

Om man vill att sin bensingräsklippare ska hålla i många år är det viktigt att man servar den regelbundet. Det vanligaste är att man göra det på våren innan säsongen börjar eller på hösten innan man ställer av den för vintern.

1. Byta motorolja

Det viktigaste man bör göra när man servar sin gräsklippare är att göra ett oljebyte. Man behöver byta oljan regelbundet för att motorn ska fungera som den ska. För att byta olja rekommenderas det att man använder en oljesug (som den här från Stiga) för att suga ur den gamla oljan ur gräsklipparen och fylla på med nya fräsch olja. Den vanligaste typen av motorolja till gräsklippare heter SAE 30 och finns att köpa i de flesta butiker som säljer gräsklippare.

Byta olja i gräsklippare

2. Byta tändstift

När man fyllt på med ny motorolja bör man även kolla att tändstiftet och luftfiltret är fräscha. Det är inte alltid man behöver byta dessa inför varje ny säsong men samtidigt är det en relativt låg kostnad för att ha en pigg och bra gräsklippare under sommaren.

För att kolla att tändstiftet är fräscht tar man av tändhatten och använder en tändstiftsnyckel eller långhylsa för att få tag runt tändstiftet. Om tändstiftet är svart nedtill rekommenderas det att byta ut det, annars kan man fortsätta använda det. Med ett fräscht tändstift blir gräsklipparen betydligt mer lättstartad.

3. Byta luftfilter

Luftfiltret sitter oftast på sidan av gräsklipparen och tas enkelt bort genom att ta bort skyddskåpan som sitter fast med två snabbspännen. Luftfiltret blir mörkt när det blivit igensatt och även om det går att blåsa rent det med bland annat tryckluft så rekommenderas det att byta ut det för att gräsklipparen ska fungera optimalt.

Byta luftfilter på gräsklippare

4. Kontrollera gräsklipparens kniv

Slutligen bör man även kontrollera att gräsklipparens kniv är slipad eller bytta. har man slöa knivar spelar det ingen roll hur bra motorn går.

Vanliga misstag när man servar sin gräsklippare

Det är inte helt ovanligt att man tippar gräsklipparen åt sidan när man ska kontrollera knivarna eller göra rent under kåpan. Detta kan dock få stora konsekvenser då motoroljan kan rinna in i luftfiltret och sätta igen det, vilket resulterar i att gräsklipparen blir svårstartad eller i vissa fall inte startar alls. Därför rekommenderas det verkligen att man tippar gräsklipparen bakåt när man ska göra sin service, då kan inte motoroljan läcka ut.

Ett annat vanligt misstag är att man låter gräsklipparen stå full med bensin under vinterhalvåret. Detta resulterar i att bensinen åldras och gräsklipparen blir svårstartad när man tar fram den på vårkanten. För att förebygga detta rekommenderas det att tappa ur gräsklipparen på bensin innan man ställer in den för vintern. Detta gäller inte alkylatbensin, eftersom det inte åldras på samma sätt.

Servicekit till bensingräsklippare

Det kan vara en utmaning att hitta rätt tändstift och luftfilter till sin bensingräsklippare. Detta eftersom samma gräsklipparmodell kan ha olika motorer beroende på vilket år maskinen tillverkades. Därför är det alltid bäst att ta med det gamla tändstiftet och luftfiltret när man ska köpa nytt, så man kan jämföra de med dom i butiken.

Har man en gräsklippare från Klippo eller Husqvarna med en Briggs & Stratton-motor så kan man köpa det här servicekitet från Husqvarna där både tändstift, luftfilter och olja ingår.

Fler artiklar

Vanliga fel på bensingräsklippare

Läs om de vanligaste felen på bensingräsklippare

Så väljer du rätt elgräsklippare

Ta hjälp av tips och råd kring att köpa en ny elgräsklippare.

Installera robotgräsklippare

Så installerar du din nya robotgräsklippare