Så väljer du rätt elgräsklippare 

En elgräsklippare kan vara ett utmärkt val för mindre villatomter med trädgårdsgräs, men det kan vara svårt att veta vilken man ska köpa. Det finns såklart flera olika saker att väga in som gräsklipparens storlek, pris, och funktionalitet. För att göra det lite lättare så har vi skapat den här guiden där vi ger vår erfarenhet kring vad man ska tänka på när man ska köpa en nya elgräsklippare så du lättare kan ta rätt beslut för just dina behov.
En elgräsklippare är en elektrisk gräsklippare som kräver en skarvsladd för att fungera vilket gör att man bör ha en relativt liten tomt utan massor av buskar och träd som skarvsladden kan fastna i.

Det finns många olika modeller och storlekar och oftast finns det rekommendationer angivna av tillverkaren för hur stora tomter gräsklipparen är lämpad för.

Välj rätt elgräsklippare

Eftersom de flesta elgräsklippare är enklare utformade och oftast gjorda i plast ligger de betydligt lägre i pris än motsvarande bensin och batterigräsklippare. Detta är en av de frästa fördelarna med att köpa en elgräsklippare, man får mycket maskin för pengarna. En annan fördel är att eftersom gräsklipparens chassi oftast är gjort i plast så blir elgräsklipparen lättare, vilket gör att den är mer lättmanövrerad och smidigare att förvara.

Vilka funktioner behöver man till sin elgräsklippare?

Elgräsklippare är oftast utrustade med tre olika funktioner; mulching, uppsamlare eller sidoutkast där majoriteten av gräsklipparna kombinerar mulching och uppsamlare.

En uppsamlare passar bra när man klipper mindre tomter eftersom man kan ta rätt på gräset direkt i uppsamlaren och slipper på så sätt att kratta gräsmattan efter man klippt gräset.

Mulching-funktionen fungerar som så att knivarna är vinklade på så vis att de skickar upp gräset i kåpan till dess att det är så finfördelat att det ramlar igenom kniven. Detta gör att man göder gräsmattan samtidigt som man klipper den.

Sidoutkast är inte så vanligt på elmaskiner och den främsta anledningen till att man vill använda sidoutkastet är när man klipper högre gräs eftersom gräset kastas ut direkt ur kåpan istället för att som med mulching-funktionen slås sönder och finfördelas.
Längre och tjockare gräs gör att det blir en högre belastning på maskinen för att slå sönder gräset och då är det oftast bättre att använda sidoutkastet.

Vad kostar en elgräsklippare?

Elgräsklipparna är oftast väldigt prisvärda och kostar normalt mellan 1000 till 4000 kronor beroende varumärke och gräsklipparens funktioner. Väljer att köpa en billig elgräsklippare får man vara beredd på att den är tänkt att klippa mindre ytor och en plan gräsmatta med trädgårdsgräs. Dessa gräsklippare är oftast lättare och smalare klippbredd vilket också resulterar i en mindre motor.

Väljer man istället en elgräsklippare i den högre prisklassen så får man en starkare och robustare gräsklippare som klarar en mer kuperad gräsmatta. Dessa gräsklippare är vanligvis även utrustade med fler funktioner som mulching och uppsamlare.

I slutändan är det dina behov som avgör vilken gräsklippare du ska köpa. Rent generellt så rekommenderas det att köpa en dyrare gräsklippare för att de är robustare och håller längre, men ska du bara använda gräsklipparen sporadiskt för att klippa mindre ytor så fungerar en billigare elgräsklippare också.

Vad händer om en elgräsklippare går sönder?

Även om man inte vill tänka när man ska köpa en gräsklippare finns alltid risken att gräsklipparen går sönder och då är det viktigt att ha köpt ett välkänt fabrikat från en bra butik med god service.

Anledningen att man vill köpa en elgräsklippare från en välkänd tillverkare är att det är betydligt lättare att få tag i reservdelar. En annan fördel är att de serviceverkstäder som finns knutna till butiker oftast bara jobbar med välkända märken.