Vanliga fel på bensingräsklippare

Gräsklipparen startar inte

Ett vanligt fel på våren när man tar fram gräsklipparen efter vintern är att den inte startar, något som kan vara minst sagt frustrerande. Här kommer därför några tips på vad man kan göra för att få igång men svårstartad gräsklippare.

1. Är det bensin i tanken?

Det första man bör göra när man felsöker en gräsklippare som inte startar är att säkerställa att det finns bensin i tanken, det är nämligen inte helt ovanligt att bensinen tagit slut utan att man märkt det.

bensin i gräsklippare

2. Tanka gräsklipparen med ny bensin

Om det finns bensin i tanken bör man undersöka om det är gammal bensin. Har man tankat med bensin från en bensinmack så finns det en risk att den blivit gammal om gräsklipparen stått oanvänd under en längre period. Därför rekommenderas det alltid att tanka sin gräsklippare med akrylatbensin eftersom den inte åldras på samma sätt. Är man osäker om bensinen är gammal bör man tömma tanken på bensin och fylla på med ny fräsch bensin.

3. Byt tändstift

När man säkerställt att det inte är något fel på bensinen är nästa steg att undersöka att det inte är något fel på gräsklipparens tändstift. Lossa tändstiftet med en tändstiftsnyckel och undersök om tändstiftet är sotigt i botten vid gängorna. Om det är det bör det bytas ut mot ett nytt. Är det fräscht kan man testa om det ger ifrån sig gnistor när man drar i dragsnöret när stiftet sitter i tändhatten och ligger mot gräsklipparens kåpa. Om det kommer gnistor är det inget fel på tändstiftet utan då får man fortsätta att felsöka gräsklipparen.

4. Rengör eller byt luftfiltret

Samma sak gäller för luftfiltret, ta loss det och rengör det eller köp ett nytt.

byta luftfilter på gräsklippare

5. Rengör förgasaren

Skulle det vara så att gräsklipparen fortfarande inte startar efter det att man bytt tändstift och luftfilter är nästa steg att rengöra gräsklipparens förgasare. Det är inte nämligen inte ovanligt att det är lite smuts i bensinen som täpper till förgasaren vilket påverkar bränsle och lufttillförseln till motorn.

Gräsklipparen dör vid belastning

Att en gräsklippare stannar när man börjar klippa gräset kan ha att göra med flera olika orsaker, men oftast har det att göra med att motorn antingen får för lite bensin eller luft. Eftersom luftfiltret sitter lättillgängligt rekommenderar vi att man börjar att felsöka där genom att undersöka om luftfiltret är igensatt.

När man väl säkerställt att luftfiltret är ok är nästa steg att undersöka bränsletillförseln till motorn. Ett vanligt problem är att smuts och avlagringar gör att förgasaren täpps till vilket kan påverka flödet av bensin till motorn. Därför bör man säkerställa att förgasaren är ok innan man går vidare för att undersöka om bränslefiltret är smutsigt eller att bränsleslangen har torkat. Även om det inte är lika vanliga orsaker att gräsklipparen stannar vid belastning så kan det påverka flödet av bensin till motorn.

Slutligen kan man även utföra ett kompressionsprov för att säkerställa att förbränningskammaren har rätt internt tryck. Om det visar sig att det är ett lägre tryck än vanligt så kan det påverka motorns effekt negativt.

Om inga av ovanstående tips löser problemet bör man överväga att lämna in gräsklipparen hos en serviceverkstad för att få bukt på problemet.

Gräsklipparen stannar när den blir varm

Ett annat vanligt fel på en bensingräsklippare är att den fungerar ett tag fram tills dess att den är riktigt varm och då stannar den helt utan anledning. Det första man bör undersöka då är att säkerställa att motorn får tillräckligt mycket bensin. Precis som när man felsöker en gräsklippare som dör vid belastning så bör man undersöka hela kedjan från bränsletanken, bränslefiltret bränsleslangen och sedan förgasaren.

Det kan även vara ett defekt tanklock som gör att det bildas vakuum i bränsletanken, vilket kan försämra flödet av bensin till motorn efter en stunds körning. För att lösa detta kan man borra ett litet hål i tanklocket så det kommer in luft i bränsletanken.

Om allting verkar ok är nästa steg att undersöka om ventilspelet är för litet och kan behöva justeras för att få rätt flöde, detta är lite avancerat så är man man osäker på hur man går tillväga bör man kontakta en serviceverkstad för att få hjälp.

Gräsklipparen startar inte när den är varm

Det kan vara svårt att få bukt med en gräsklippare som inte startar när den är varm, men det finns ett par saker man kan testa innan man lämnar in den på service.

Det första man bör kolla är tändstiftet. Även om tändstiftet funkar när gräsklipparen är kall så kan värmen göra att det krånglar när gräsklipparen blivit varm. Det kan vara värt att investera i ett nytt tändstift för att utesluta att det är det som är problemet. En annan anledning kan vara att vajern till dödmansgrepp behöver spännas. Det är inte så vanligt men det kan vara så att metallen utvidgar sig tillräckligt för att svänghjulsbromsen ligger i så att gräsklipparen inte startar.

Gräsklipparen går ojämnt

Om din gräsklippare går ojämnt bör du börja med att kolla så att luftfiltret inte är igentäppt, rengör det eller byt ut det mot ett nytt. När det väl är gjort bör du även säkerställa att tändstiftet är fräscht och att det inte är gammal bensin i bränsletanken. Om bensinen står under längre perioder blir den gammal och det kan även bildas kondensvatten i tanken. Därför rekommenderas det att tömma gräsklipparen på bensin under den sista klippningen för säsongen.

Om det inte löser problemet är nästa steg att rengöra gräsklipparens förgasare, om du inte har tillgång till en ultraljudstvätt kan du använda dig av tryckluft och blåsa rent förgasaren från smuts och bensin. Om du har du en förgasare med membran rekommenderas det att byta membranet när du ändå håller på, för att utesluta att det inte är det som strular.

Gräsklipparen ryker vitt / svart

Om det kommer vit eller svart rök när du startar den har det med största sannolikhet hamnat olja i ljuddämparen. Om så är fallet kan du låta gräsklipparen stå på 10 – 20 minuter. Oljan kommer nämligen att förbrännas av den höga värmen vilket gör att gräsklipparen slutar ryka.

Den vanligaste anledning att olja hamnar i ljuddämparen är för att man har lagt gräsklipparen på sidan när man ska titta under kåpan, då kan oljan rinna in i ljuddämparen och för att undvika detta ska man alltid tilta gräsklipparen bakåt när man gör rent under kåpan.

Om det är så att det kommit in olja i ljuddämparen är det inte helt ovanligt att det kommit in olja i luftfiltret också, därför bör man undersöka det när man ändå håller på. Slutligen så bör man även kolla oljenivån ligger mellan intervallet på oljestickan så gräsklipparen inte får för lite olja. Är oljenivån under de två markeringarna bör du fylla på med olja tills dess att nivån kommit upp till den övre markeringen.

Startsnöret går trögt eller verkar ha fastnat

Om startsnöret plötsligt går trögt eller känns som det fastnat kan ha att göra med att vajern till dödmansgrepp behöver spännas. Vajern är nämligen kopplad till en svänghjulsbroms som stoppar motorn om man släpper handtaget. Om vajern inte är tillräckligt spänd kan bromsen vara aktiverad trots att man trycker ner dödmansgreppet.

Om det inte är vajern det är fel på kan något ha hänt med startapparaten som gör att snöret inte matas ut ordentligt. Det händer att pinnarna som sitter på insidan av startapparaten fastnar och inte fällas ut som de ska när man drar i snöret, vilket kan resultera i att startsnöret fastnar.

Fler artiklar

Kan man använda E10-bensin till gräsklippare?

Att tänka på när man ska använda E10-bensin till gräsklipparen.

Så väljer du rätt elgräsklippare

Ta hjälp av tips och råd kring att köpa en ny elgräsklippare.

Så servar du din gräsklippare

Tips och råd kring hur du servar din bensingräsklippare.