Välj rätt bensin till din gräsklippare

Valet av bensin som man använder i sin gräsklippare påverkar inte bara plånboken utan också gräsklipparens livslängd.

I den här artikeln tittar vi närmare på vilka varianter av bensin man kan köra sin gräsklippare på, samt vad man ska tänka på för att välja rätt sort.

Olika typer av bensin till gräsklippare

Det finns flera olika typer av bensin till gräsklippare och det rekommenderas att tanka sin gräsklippare med minst 87-oktanig bensin som är blandad med max 10% etanol.

Fylla på bensin i gräsklipparen

95 och 98-oktanig bensin

I Sverige finns det i stort sett bara 95-oktanig och 98-oktanig bensin på bensinmackarna och är det vanligaste drivmedlet som används för gräsklippare.

Den 1 augusti 2021 togs beslutet att öka mängden etanol i bensinen på bensinmackarna från 5% till 10% vilket blev den nya standarden för både 95-oktanig och 98-oktanig bensin. Någon som fått benämningen E10-bensin.

Eftersom E10-bensin är baserad på 95 och 98-oktanig bensin blandad med 10% etanol så kan man använda det som bränsle i sin gräsklippare.

Fördelen med 95 och 98-oktanig bensin är att det är lättillgängligt eftersom det går att köpa på bensinmackar. Jämför man dessutom priset per liter så är bensinen billigare än andra drivmedel för gräsklippare.

Nackdelen med att tanka sin gräsklippare med 95 eller 98-oktanig bensin är att bensinen är sämre för miljön och inte är lika ren som till exempel alkylatbensin. Det kan även resultera i sot och avlagringar i motorn men även öka slitaget på gummiringar och andra delar som slits av främst etanolen i bensinen.

Dessutom har bensinen sämre hållbarhet vilket kan göra gräsklipparen mer svårstartad om den står längre perioder.

Alkylatbensin

Alkylatbensin är en renare from av drivmedel som är speciellt framtaget för att ha minimal inverkan på både gräsklipparens motor och miljön.

Även om det finns flera olika leverantörer av alkylatbensin så är Aspen det mest välkända i Sverige. Det gör att om man fått rekommendationen att köpa ”Aspen-bensin” till sin gräsklippare så är det alkylatbensin.

Det finns två olika sorter av alkylatbensin, en röd dunk som är avsedd för tvåtaktsmotorer (som är färdigblandad med 2% tvåtaktsolja). Samt en blå dunk som är avsedd för fyrtaktsmotorer.

I stort sett alla gräsklippare i Sverige är utrustade med en fyrtaktsmotor vilket gör att man ska tanka sin gräsklippare med 4-takts alkylatbensin. Men är man osäker så kan man titta på sin gräsklippare om det finns en separat bensintank och oljetråg. Om så är fallet så är det en fyrtaktsmotor.

Nackdelen med alkylatbensin är att framtagandet av bensinen gör den betydligt dyrare än E10-bensin och en 5-liters dunk kostar vanligtvis runt 199 kronor till 250 kronor.

Det gör att det är billigare att köra sin gräsklippare på E10 bensin.

Vilken bensin är bäst för gräsklippare?

Den bästa bensinen för gräsklippare är alkylatbensin. Tack vare att det är ett renare bränsle är det mer skonsamt mot motorn vilket minskar slitage och behovet av att serva sin gräsklippare.

Alkylatbensin bidrar även till mindre avgaser vilket är bättre för både miljön och den som klipper gräset.

Kan man blanda alkylatbensin med vanlig bensin?

Ja det är möjligt att blanda alkylatbensin med vanlig bensin. Det man kan göra om man vill vara på säkra sidan är att köra slut på det ena drivmedlet innan man byter till det andra.

Ett tips är att köra gräsklipparen med alkylatbensin innan man ställer undan den för vintern, detta eftersom alkylatbensinen har bättre hållbarhet vilket gör gräsklipparen blir mer lättstartad på våren.

Sammanfattning

Det finns främst två olika typer av bensin till gräsklippare, E10-bensin och alkylatbensin. Det billigaste alternativet är E10-bensin, men vi rekommenderar att man använder sig av alkylatbensin som är mer skonsam mot både gräsklipparen och miljön.

Fler artiklar

Vanliga fel på gräsklippare

Läs om vanliga fel på bensingräsklippare och hur du åtgärdar dom.

Så väljer du rätt elgräsklippare

Ta hjälp av tips och råd kring att köpa en ny elgräsklippare.

Så servar du din gräsklippare

Tips och råd kring hur du servar din bensingräsklippare.